13 Ιούν 2019

Ανοίγουν τα Διαγνωστικά Κέντρα-Πώς θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Σύμφωνα με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου ανοίγουν πάλι τα Διαγνωστικά Κέντρα

Επαναλειτουργούν τα διαγνωστικά κέντρα και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν κανονικά τις εξετάσεις τους. Το ζήτημα είναι πώς θα πληρώνουν…

Μέχρι σήμερα κι έχοντας σχετικό παραπεμπτικό του ιατρού, έκαναν τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο και πλήρωναν τη συμμετοχή του ασφαλισμένου, που ανέρχεται σε 15%.

Αυτό αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Οι ασθενείς από 13/6/2019 θα καλούνται να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων. Για την δαπάνη αυτή θα τους εκδίδεται σχετική απόδειξη από το διαγνωστικό κέντρο, αφαιρώντας το 15% της συμμετοχής του ασθενή. Στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Αν, βέβαια, δεν μπορούν να πληρώνουν το αντίτιμο, μπορούν ίσως  να απευθυνθούν στις δηµόσιες µονάδες υγείας. Σε αυτές, δεν καταβάλλουν συµµετοχή, αλλά το ζητούμενο είναι πότε θα βρούν ελεύθερο ραντεβού…

Εξαιρούνται  οι χρόνια πάσχοντες π.χ. καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κ.ο.κ. οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν καθόλου χρήματα για τις εξετάσεις τους. Θα πρέπει, όμως, ο ιατρός που εκδίδει τιο παραπεμπτικό να το αναφέρει.

Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας, οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων ζήτησαν να μην ισχύσει για το Β΄εξάμηνο του 2018, η επιστροφή από υπέρβαση δαπανών. Απαντώντας, ο κ. Υπουργός τους ενημέρωσε ότι το Υπουργείο  θα αυξήσει κατά 9 εκατομμύρια ευρώ το όριο δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι, γιατί, όπως εξήγησε οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή διαλύθηκε, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Να επισημάνουμε ότι σε 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν κατέβει οι εργαζόμενοι στα διαγνωστικά κέντρα, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία να προβλέπει αύξηση του βασικού μισθού, επαναφορά επιδομάτων και ειδικών αδειών/ωραρίων και  κατάργηση του παγώματος των τριετιών. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών στις 12/6/2019.

Για σήμερα, τα διαγνωστικά κέντρα και σύμφωνα με επιστολή της ΠΑΣΙΔΙΚ προς τα μέλη της, θα παραμείνουν ανοιχτά αποκλειστικά και μόνο για να παραδίδουν αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Είχε προηγηθεί και η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για να εξευρεθεί λύση για το θέμα του claw back και ειδικότερα για την εξεύρεση τρόπου συμψηφισμού του claw back του β’ εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα τα έσοδα που έχει συγκεντρώσει από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα και με την ΠΑΣΙΔΙΚ, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε επί της ουσίας να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο.

Να θυμίσουμε ότι, εκτός των άλλων, ο ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει την εφαρμογή edapy, στην οποία θα πρέπει συμβεβλημένα εργαστήρια απεικονιστικά, βιοπαθολογικά, κυτταρολογικά, παθολογοανατομικά και πυρηνικής ιατρικής να καταχωρήσουν στοιχεία σχετικά με τον επιστημονικά υπεύθυνο του εργαστηρίου, με το ιατρικό προσωπικό που είναι πιστοποιημένο για παροχές του ΕΚΠΥ και απασχολείται στο εργαστήριο, καθώς επίσης και να εισαγάγει στοιχεία για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *