Η υποβολή των δηλώσεων συνεχίζεται σε φρενήρεις ρυθμούς με αρκετούς φορολογούμενους να προσπαθούν μέχρι και χθες το απόγευμα στις 16:00 να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, ώστε με την εκκαθάριση να ανοίξει και για αυτούς το νέο σύστημα για την υποβολή του επιδόματος στήριξης τέκνων Α21 από τον νέο φορέα ΟΠΕΚΑ, ο οποίος θα είναι πλέον αρμόδιος για όλα τα προνοιακά επιδόματα που θα χορηγούνται (π.χ. επίδομα στέγασης, ΚΕΑ κ.λπ.). Στη νέα πλέον πλατφόρμα που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ (http://www.idika.gr), βάσει και του τελευταίου Δελτίου Τύπου, έως και τις 18/06/2018 έχουν υποβληθεί 427.674 αιτήσεις. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε και χθες επισήμως από την κεντρική ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη εκ νέου από τη Δευτέρα 25/06, προκειμένου μέχρι τότε να μπορέσει να ανασύρει τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι και χθες για να περιληφθούν στην πληρωμή της Β΄ δόσης του επιδόματος που θα γίνει στις 25-27 Ιουνίου.
Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στον τρόπο υποβολής, στα κριτήρια, αλλά και στις προϋποθέσεις, ώστε οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν εάν δικαιούνται ή όχι το επίδομα τέκνων. Όμως, η διαδικασία υποβολής, καθώς επίσης και τα κριτήρια υπολογισμού του επιδόματος έχουν αλλάξει.
Πλέον για οικογένειες έως 2 παιδιά και για οικογένειες με 3 παιδιά, αλλά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δεν ξεπερνάνε τα 33.000€, υπάρχει αύξηση του επιδόματος.
Στις κατηγορίες όμως 3 παιδιών και πάνω, υπάρχει σημαντική μείωση των ποσών και κατάργηση του ειδικού επιδόματος των 1.500€ που υπήρχε έως το 2017.
Ποια είναι η προθεσμία υποβολής του επιδόματος Α21;
Η προθεσμία υποβολής του επιδόματος μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει, οπότε ο φορολογούμενος σε περίπτωση που υποβάλλει για διάφορους λόγους καθυστερημένα τη δήλωσή του, το σύστημα τον αφήνει να υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα έως και τις 15/01/2019. Εάν παρέλθει η ημερομηνία και ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλλει την αίτηση, χάνει το δικαίωμα απαίτησης και είσπραξης του επιδόματος.
Πως υποβάλλεται η αίτηση του επιδόματος;
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ (http://www.idika.gr) επιλέγουμε την πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ επίδομα παιδιού (Α21).
Ποια είναι η διαδικασία υποβολής του επιδόματος;
- Με τους κωδικούς taxis και το ΑΜΚΑ του υπόχρεου μπαίνουμε στην πλατφόρμα, η οποία έχει απλουστεύσει εξαιρετικά τη διαδικασία, και επιλέγουμε ανάλογα με την κατάσταση της οικογένειας.
- Στη συνέχεια κάνουμε συναίνεση στον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ της συζύγου σε περίπτωση οικογένειας 2 γονέων, ειδάλλως κάνουμε την αντίστοιχη επιλογή στην οικογενειακή κατάσταση και μας ανοίγει την αίτηση σε περίπτωση που είναι μονογονεϊκή η οικογένεια.
- Έπειτα ανοίγει η σελίδα της αίτησης η οποία είναι προσυμπληρωμένη και ζητάει τη συμπλήρωση του αριθμού ταυτότητας, της διεύθυνσης κατοικίας, του σταθερού τηλεφώνου, του κινητού, του e-mail και του ΙΒΑΝ της τράπεζας για την πίστωση του επιδόματος.
- Με τη συμπλήρωση των πιο πάνω στοιχείων, το σύστημα σου επιτρέπει να προχωρήσεις στην επικαιροποίηση των στοιχείων των τέκνων που έχει η οικογένεια, τα οποία η πλατφόρμα έχει αντλήσει από τη φορολογική δήλωση του υπόχρεου.
Πως υποβάλλονται τα δικαιολογητικά;
Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται είτε με την έξτρα συμπλήρωση στοιχείων που θα ζητάει το σύστημα, είτε με το σκανάρισμα του απαιτούμενου εγγράφου και την επισύναψή του σαν αρχείο σε μορφή συνήθως pdf. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που το ζευγάρι έχει χωρίσει ή είναι σε διάσταση, το σύστημα στα στοιχεία συμπλήρωσης του παιδιού ζητάει να καταχωρήσεις τον αριθμό δικαστικής απόφασης, καθώς επίσης και το δικαστήριο από το οποίο αυτή εκδόθηκε. Εάν τα τέκνα φοιτούν σε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο ΙΕΚ ,ΕΠΑΛ κ.λπ., τότε το σύστημα ζητάει την επισύναψη της βεβαίωσης σπουδών του τέκνου.
Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος Α21;
Το παρακάτω πινακάκι βοηθάει στο να δεί η κάθε οικογένεια εάν δικαιούται το επίδομα, καθώς επίσης και τη διαφορά στο ύψος του επιδόματος με βάση τα προηγούμενα κριτήρια.
Πως θα ενημερωθεί ο φορολογούμενος σε περίπτωση υποβολής επιπλέον δικαιολογητικών;
Εάν μετά την υποβολή – κι ενώ έχει εγκριθεί το επίδομα – χρειαστούν επιπλέον δικαιολογητικά ή τα δικαιολογητικά δεν είναι ευανάγνωστα, ο φορέας μέσω μηνύματος ή e-mail θα ενημερώσει τον υπόχρεο για την εκ νέου υποβολή των δικαιολογητικών μέσω αρχείου κι όχι καταθέτοντας τα δικαιολογητικά στην υπηρεσία που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι.
Ποιο θα είναι το τελικό ποσό του επιδόματος Α21 που θα εισπράξει η οικογένεια σε περίπτωση έγκρισης;
Με την οριστικοποίηση της αίτησης, ο υποβάλλων ενημερώνεται κατευθείαν από την πλατφόρμα εάν έχει εγκριθεί ή έχει απορριφθεί η αίτησή του, καθώς επίσης και για το ύψος του επιδόματος που θα λάβει.
Τα ευτράπελα όμως δεν λείπουν, αφού καθετί καινούριο μέχρι να αρχίσει να δουλεύει όπως πρέπει έχει και τις αστοχίες του…
Σε περίπτωση διαφωνίας με τον τρόπο υποβολής της αίτησης ή προβλήματος (όπως είχαμε συναντήσει πρόσφατα σε περίπτωση φορολογούμενου στο γραφείο μας), ο ΟΠΕΚΑ σε αφήνει να υποβάλεις το ερώτημά σου μόνο μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος και δεν έχει ορίσει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας για άμεση εξυπηρέτηση, όπως έχει κάνει σε άλλα επιδόματα, π.χ. το Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, ακόμα δεν έχει απαντηθεί το ερώτημά μας, που ήταν το εξής:
Σε περίπτωση που το ζευγάρι είναι σε διάσταση και δεν υπάρχει επικοινωνία, τι γίνεται εάν υποβάλλει πρώτος την αίτηση ο ένας, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε; Το σύστημα δεν αφήνει τον άλλον να υποβάλλει κι αυτός και του ζητάει να συναινέσει στην ήδη υπάρχουσα αίτηση…
Τέλος, να τονίσουμε ότι όσοι συνάδελφοι ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επίδομα, θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων επικοινωνίας των φορολογουμένων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες ενημέρωσής τους στο μέλλον από τον φορέα.