Ειδική ρύθμιση για τα χρέη που μετατίθενται για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας
Μετά τις παρατάσεις καταβολής των τρεχουσών οφειλών από φόρους και εισφορές, που έχουν χορηγηθεί μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα, στο συγκεκριμένο δίμηνο θα υπάρξει συσσώρευση οφειλών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, που θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν.
Επιπρόσθετα, εκείνη την περίοδο, θα ξεκινήσει και η πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2020 και του ΕΝΦΙΑ, ενώ συγχρόνως, θα «τρέχουν» και οι οφειλές των συγκεκριμένων μηνών.
Πρόκειται για ένα αδιέξοδο, το οποίο απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο γνωρίζει ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις κατά το τελευταίο πεντάμηνο του έτους, ισχυρότερες από εκείνες που καταγράφονται στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι η ακόλουθη:
- Παρατάθηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων που επρόκειτο να πληρωθούν τέλη Μαρτίου και Απριλίου. Εναλλακτικά δόθηκε η δυνατότητα να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όσοι μπορούσαν, με μεγάλη έκπτωση 25%.
- Παρατάθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο η υποχρέωση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών που επρόκειτο να καταβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο.
- Ταυτόχρονα, αβεβαιότητα επικρατεί για τους φόρους και τις εισφορές του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς η «κανονικότητα» δεν θα επανέλθει αυτομάτως και το πιθανότερο είναι να παραταθούν και αυτές.
- Την ίδια περίοδο θα έρθουν και οι υποχρεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου συν οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Στο πλαίσιο όλων αυτών καθίσταται σαφές, ότι οι επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των φορολογικών και των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά και πόσες θα βάλουν λουκέτο, που σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουν τους νέους φόρους αλλά και δύσκολα θα πληρωθούν εκείνοι που αναβλήθηκαν.
Αβεβαιότητα υπάρχει και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα έχουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις (πλην των ασφαλιστικών εισφορών τον Αύγουστο συν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Επίσης, ερωτηματικό αποτελεί, πόσοι από αυτούς θα διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, μετά τη λαίλαπα των απολύσεων που έρχεται.
Παράδειγμα, πώς θα πληρώσει τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ του 2020 ο υπάλληλος του τουριστικού τομέα ο οποίος δεν θα προσληφθεί φέτος;
Το ίδιο ισχύει και για τον εργαζόμενο άλλου τομέα, ο οποίος πιθανότατα θα χάσει τη δουλειά του.
Η «κορονο-ρύθμιση»
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών μελετά διάφορα σενάρια και συγκεκριμένα μία «κορονο-ρύθμιση» για τα χρέη που συγκεντρώθηκαν λόγω της πανδημίας.
Συγκεκριμένα εξετάζεται όπως, όλα τα χρέη που θα δημιουργηθούν λόγω των υποχρεωτικών λουκέτων ή της μειωμένης δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού να συγκεντρωθούν σε ένα ποσό και να ρυθμιστεί η καταβολή τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
Υπάρχει ήδη η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, αλλά εκτιμάται ότι αυτή δεν θα βοηθήσει, λόγω των υψηλών χρεών και για το λόγο ότι θα πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα, που θα έχουν βγει λαβωμένα από την πανδημία.
Έτσι, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών και ΑΑΔΕ, όπως και το υπουργείο Εργασίας μελετούν μια νέα ειδική ρύθμιση, μόνο για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας.
Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις, οι δόσεις θα είναι περισσότερες από 24 με το πιθανότερο να φτάσουν στις 48.