26 Αυγ 2019

Μητσοτάκης: Τέλος στα capital controls

«Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως αποκαθίσταται πλήρως η διακίνηση κεφαλαίων. Η σχετική τροπολογία κατατίθεται από τον υπουργό Οικονομικών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως είναι μία ακόμα προγραμματική δέσμευση που υλοποιείται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Επιτέλους, σήμερα κλείνει οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «ύστερα από 50 μήνες, τα capital controls καταργούνται και ανοίγει ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για τη χώρα, την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το τρίπτυχο «σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα» αποτελεί τη «σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης». Για να προσθέσει πως έτσι κινήθηκε η κυβέρνηση τις πρώτες 40 ημέρες και έτσι θα συνεχίσει σε όλη την τετραετία.

Συνέχισε κάνοντας αναφορά σε μία σειρά πρωτοβουλιών -από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος-, που δείχνουν την κυβερνητική ετοιμότητα. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το ποδόσφαιρο αλλά και στη «μάχη» με τις καλοκαιρινές φωτιές. Όπως σημείωσε, μέχρι τώρα «έχουμε γλιτώσει 35 εκατομμύρια από την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε σχέση με το ποδόσφαιρο», προσθέτοντας πως αυτό έγινε «σε πείσμα διαφόρων που έβλεπαν επικείμενες καταστροφές».

Οσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα -που ψηφίζεται σήμερα-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού». Σημείωσε πως πρόκειται για ρυθμίσεις που καθυστέρησαν 14 μήνες, κάνοντας αναφορά σε αναδρομικά πρόστιμα της τάξης των 5.400 ευρώ ημερησίως από την 7η Μαΐου του 2018.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου και ότι έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις από την Ευρώπη αλλά και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *