Ανήσυχο το υπουργείο Οικονομικών από την εκτόξευση των οφειλών σε επίπεδα πάνω από τα 109 δισ. ευρώ, αναζητεί λύσεις.
Νέες ρυθμίσεις των απλήρωτων χρεών προς την εφορία δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώνει, ότι πλέον, χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Ήδη τα απλήρωτα χρέη προς το δημόσιο εκτοξεύτηκαν στα ύψη στο πρώτο δίμηνο του 2021, φτάνοντας στα 1,63 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά εκείνα που είναι σε αναστολή είσπραξης.
Επίσης, στη διάρκεια του 2020 οι νέες βεβαιωμένες οφειλές που δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα ξεπέρασαν τα 7,12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,68 δισ. ευρώ ήταν βεβαιωμένα ποσά φόρων.
Από τα ποσά αυτά, εισπράχθηκαν 1,68 δισ. ευρώ και διαγράφηκαν άλλα 355 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτα έως το τέλος του 2020 τα 5,09 δισ. ευρώ.
Ακόμη, ο συνολικός αριθμός οφειλετών τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 4.140.400 πρόσωπα, από 4.111.600 τον Ιανουάριο και έναντι 4.045.217 φορολογουμένων τον Δεκέμβριο του 2020. Δηλαδή οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 28.800 σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 95.183 ΑΦΜ σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Με δεδομένη την κατάσταση αυτή και το γεγονός ότι τα «επίσημα» χρέη προς την Εφορία έφτασαν στο ποσό το ποσό των 109,1 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύσεις, για να ανακόψουν την αυξητική τους πορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αναστολή είσπραξης και των χρεών που δημιουργήθηκαν από τον Ιούλιο του 2020 και μετά, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και η έναρξη αποπληρωμής τους, σε 24 ή 48 δόσεις, από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει νομοθετηθεί ρύθμιση για την καταβολή των χρεών που βεβαιώθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020. Αυτή προβλέπει το πάγωμα των συγκεκριμένων χρεών έως τον Δεκέμβριο του 2021 και την αποπληρωμή τους από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά, επιλέγοντας 24 ή 48 δόσεις.
Το επιτόκιο ανέρχεται στο 2,5% για τα ρυθμισμένα χρέη ενώ οι δόσεις που καθυστερήσουν να καταβληθούν, θα βαρύνονται με διπλάσιο επιτόκιο 5%. Η ρύθμιση χάνεται όταν δεν καταβληθούν δύο διαδοχικές δόσεις και στην περίπτωση αυτή, ολόκληρο ποσό καθίσταται άμεσα απαιτητό, που σημαίνει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.
Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση αυτή – πριν διευρυνθεί και σε άλλες κατηγορίες οφειλετών-, θα αφορά:
- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.
- Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
- Εργαζόμενους που ήταν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.