10 Απρ 2019

Πιάνει δουλειά η «εισπρακτική εταιρεία» της Εφορίας!

Η νέα υπηρεσία των χρεο-κυνηγών που θα απασχολεί 120 άτομα θα γίνει «στενός κορσές» των 4 εκατ. οφειλετών του Δημοσίου.

Στη συγκρότηση και στελέχωση της εισπρακτικής «εταιρείας» της Αττικής προχωρεί η ΑΑΔΕ, η οποία θα αναλάβει το έργο της όχλησης και πίεσης των περίπου 4 εκατ. οφειλετών του Δημοσίου, για να αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ( Δ.ΟΡΓ.Α 1048863 ΕΞ 2019 ) καθορίζονται οι όροι λειτουργίας του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (Κ.Ε.ΟΦ.) Αττικής, που αναμένεται να «πιάσει δουλειά» σύντομα, αποτελούμενη από 120 άτομα, ενώ σε δεύτερη φάση, αντίστοιχη «εισπρακτική» θα συσταθεί στη Θεσσαλονίκη, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Στόχος είναι η πιο οργανωμένη και αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Το ΚΕΟΦ Αττικής θα ασχολείται μόνο με την είσπραξη των βεβαιωμένων προς το Δημόσιο, εσόδων. Δηλαδή θα λειτουργεί όπως σήμερα τα «Δικαστικά Τμήματα» των ΔΟΥ, αλλά θα χρησιμοποιούν πρακτικές αντίστοιχες με εκείνες των εισπρακτικών εταιρειών των τραπεζών.

Οι υπάλληλοι θα επιλέγουν από τη λίστα των οφειλετών (φυσικών και νομικών προσώπων) τους οφειλέτες εκείνους με τα μεγαλύτερα χρέη και κατόπιν να προχωρούν στους μικρότερους οφειλέτες και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ.

Το πρώτο βήμα θα είναι η ενημέρωση του οφειλέτη με e-mail για το ύψος της οφειλής και την προθεσμία τακτοποίησής της. Αν είναι ληξιπρόθεσμη θα ενημερώνεται ότι πρέπει άμεσα να σπεύσει να την εξοφλήσει ή να την εντάξει σε κάποια από τις ανοιχτές ρυθμίσεις 12μηνης ή 24μηνης καταβολής.
Η αποστολή e-mail για οφειλή που δεν έχει λήξει προβλέπεται ήδη για οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Αν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος, θα ειδοποιείται αυτόματα μέσω του auto reminder system και θα λαμβάνει e-mail. Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail και στις προθεσμίες τακτοποίησης της οφειλής, θα δέχεται τηλεφώνημα από υπάλληλο της Υπηρεσίας, με το οποίο θα ενημερώνεται για το ληξιπρόθεσμο της οφειλής και για τους κινδύνους που υπάρχουν σχετικά με τη λήψη μέτρων.

Ταυτόχρονα, θα αποστέλλεται και e-mail με το οποίο θα προειδοποιείται ότι αν δεν τακτοποιήσει την οφειλή του, θα ληφθούν σε βάρος του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, κινητών ή και ακινήτων, αν η οφειλή είναι μεγάλη. Διευκρινίζεται, πως το μέτρο της κατάσχεσης των ακινήτων μπορεί, δυνητικά να ενεργοποιηθεί για χρέη άνω των 500 ευρώ, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για μεγάλες οφειλές.

Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Σημειώνεται πάντως, ότι μπορούν όμως να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) όσο και η πρόσφατη του Αρείου Πάγου (432/2017) κρίθηκε ότι η μη προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν από την επιβολή της κατάσχεσης, δεν αντίκειται σε υπέρτερης ισχύος κανόνες δικαίου, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών.

Το έργο της νέας υπηρεσίας εμποδίζεται από τη διάρθρωση των χρεών, καθώς ενώ συνολικά 4.064.750 φορολογούμενοι χρωστάνε στην Εφορία το ποσό των 104,37 δισ. ευρώ, από αυτούς, μόλις 79 ΑΦΜ χρωστάνε το ποσό των 34,15 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 19% του ΑΕΠ της χώρας!

Επίσης, 8.014 φορολογούμενοι, έχουν οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ οι οποίοι χρωστάνε συνολικά το ποσό των 83,96 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 80,5% των συνολικών οφειλών προς την Εφορία ή στο 46,7% του ΑΕΠ!

Είσπραξη 5,6 δισ. ευρώ, το 2019
Για το 2019 ο πήχης των εισπράξεων από τα παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη τέθηκε στο ποσό των 5,6 δισ. ευρώ που αναλύεται ως εξής:

Στην είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «παλαιό» υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή από το συνολικό ποσό των οφειλών που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι το τέλος του 2018.
Στην είσπραξη του 27% από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα δημιουργηθούν εντός του 2019. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, ο καθορισμός του εισπρακτικού στόχου στο 27% συνεπάγεται ότι φέτος θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ από τα νέα αυτά χρέη.

Η «εισπρακτική εταιρεία της ΑΑΔΕ»

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Πιτσιλή, οι επιχειρησιακοί στόχοι του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής είναι οι ακόλουθοι:

*Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
*Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως, με συγκεκριμένα κριτήρια.
*Η διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.
*Σημειώνεται ότι, το «Κέντρο Είσπραξης Οφειλών» Αττικής, θα είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, οφειλετών που υπάγονται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της Περιφέρειας Αττικής, παράλληλα με τις κατά τόπον αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αρμοδιότητάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας θα είναι οι ακόλουθες:

*Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων από το γραφείο.
*Η υποβολή αιτημάτων για τη χορήγηση στοιχείων και πληροφοριών από φορολογουμένους, υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. ή τρίτους.
*Η εισήγηση στον Προϊστάμενο του Κ.Ε.ΟΦ. Αττικής για τη βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων και πόρων και για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών πληροφορικής, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία.
*Η επεξεργασία και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δράσεων και των στόχων των Τμημάτων του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (Κ.Ε.ΟΦ.) Αττικής, καθώς και η συλλογή, επεξεργασία και αποστολή στατιστικών και επιχειρησιακών στοιχείων στα αρμόδια όργανα της Α.Α.Δ.Ε..
*Η παρακολούθηση και η ανάλυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών είσπραξης, σε συνεργασία με τα λοιπά Τμήματα της Διεύθυνσης και η υποβολή αναφοράς προς τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης για τα προβλήματα ή για τα κενά που εντοπίζονται στις υφιστάμενες διαδικασίες είσπραξης.
*Η αποτίμηση της απόδοσης των δράσεων και των στόχων των Τμημάτων του Κ.Ε.ΟΦ. Αττικής, καθώς και η υποβολή προτάσεων, αρμοδίως, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας αυτών.
*Η παραλαβή όλων των αιτημάτων, που αφορούν στη λήψη των αναγκαστικών ή των λοιπών μέτρων, που λαμβάνονται από το Κ.Ε.ΟΦ. Αττικής.
*Η αίτηση έγκρισης και παρακολούθησης των αναγκαίων πιστώσεων και η διαβίβαση των δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την πληρωμή των εξόδων διοικητικής εκτέλεσης του Κ.Ε.ΟΦ. Αττικής.
*Η νομική υποστήριξη της Διεύθυνσης για αντικρούσεις επί ανακοπών και αιτήσεων αναστολής κατά πράξεων εκτέλεσης του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής ενώπιον των δικαστηρίων, καθώς και η υποβολή αιτημάτων για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων και η παροχή απόψεων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
*Η παρακολούθηση, η μελέτη και η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων κατά των πράξεων διοικητικής εκτέλεσης του Κ.Ε.ΟΦ. Αττικής, καθώς και η πραγματοποίηση κάθε αναγκαίας ενέργειας για την επιτυχή υποστήριξη των απόψεων της Υπηρεσίας ενώπιον |των δικαστηρίων.
*Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.
*Η έγκριση, ο έλεγχος και η παρακολούθηση ρυθμίσεων.
*Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δρομολογημένων δράσεων και στόχων του Τμήματος.
*Ο έλεγχος και η σύνταξη εκθέσεων χαρακτηρισμού οφειλών αρμοδιότητας του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *