12 Σεπ 2019

Σημαντικές εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις, του «Αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου»

Στα άρθρα 49- 62 του πολυνομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρονται σε εργασιακές διατάξεις, ενώ τα άρθρα 63 – 68 σε ασφαλιστικές. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουμε μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο:

Καθυστέρηση δεδουλευμένων αποδοχών

Με το άρθρο 54 του πολυνομοσχεδίου τροποποιείται το άρθρο 7 του ν. 2112/1920 (Α`67), σύμφωνα με το οποίο κάθε μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων της υπαλληλικής συμβάσεως θεωρείται ως καταγγελία της σύμβασης και ορίζεται ότι επίσης θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου πέραν των δύο (2) μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης.

Μερική απασχόληση

Με το άρθρο 55 τροποποιείται η παρ.11 του άρθρου άρθρου 38 του ν. 1892/1990 για πρόσθετη εργασία σε περίπτωση μερικής απασχόλησης και ορίζεται ότι αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει. Σε κάθε περίπτωση η πρόσθετη αυτή εργασία δύναται να πραγματοποιηθεί, κατ΄ ανώτατο, όριο μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζομένου.

Αναβάθμιση του ρόλου του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης

Με το άρθρο 56 ορίζεται ότι συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών, που αφορούν σε απασχολούμενους με αυτή τη μορφή απασχόλησης σε έως δύο εργοδότες (παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει), και οι απασχολούμενοι με εργόσημο (του άρθρου 20 του ν. 3863/2010, όπως ισχύει) καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης, καθώς και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής αυτής.

Μητρώο παραβατών για την αδήλωτη εργασία

Με το άρθρο 61 του πολυνομοσχεδίου τροποποιείται το άρθρο 7 του ν. 4554/2018 και ορίζεται συμπληρωματικά, ότι στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιουργείται μητρώο επιχειρήσεων και εργοδοτών για την καταγραφή των παραβάσεων που αφορούν την αδήλωτη εργασία. Οι επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ είναι αρμόδιες για την τήρηση και άμεση ενημέρωσή του μητρώου.

Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν.4611/2019

Με το άρθρο 64 του πολυνομοσχεδίου τροποποιείται το άρθρο 13 του ν. 4611/2019 όπως ισχύει ορίζεται ότι ειδικότερα για τους οφειλέτες των άρθρων 2 και 3 (μη μισθωτοί και ασφαλισμένοι στον π.Ο.Γ.Α οφειλέτες) όπου η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παρ. 3 του ν.4611/2019, η καταληκτική ημερομηνία, της 30ης/9/2019 αφορά στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (1ο στάδιο). Στις περιπτώσεις αυτές η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ και εφόσον υποβληθεί η αίτηση (2ο στάδιο) για την υπαγωγή στην ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβληθεί μετά την 31-12-2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *