26 Ιούν 2019

Ύποπτοι για μαύρο χρήμα όσοι δεν επικαιροποιούν τα στοιχεία τους στις τράπεζες!

Πώς μπορούν να μπλέξουν χωρίς λόγο ανυποψίαστοι καταθέτες και υπάλληλοι τραπεζών λόγω των αυστηρών διατάξεων του Ν. 4557/2018

26 Ιούν 2019

Ξεσκονίζουν τα πακέτα αγορών από Κίνα, e-Bay και Amazon

Τα τελωνεία κυνηγούν smartphones, αξεσουάρ κινητών και γενικά ηλεκτρονικά είδη που αγοράζονται από διαδικτυακά καταστήματα του εξωτερικού

Από κόσκινο περνούν κυριολεκτικά τα τελωνεία της χώρας όλα τα πακέτα των ηλεκτρονικών αγορών καταναλωτικών αγαθών από τρίτες χώρες, με στόχο να αποτρέψουν τις αφορολόγητες αγορές ειδικά ηλεκτρονικών ειδών.

Η ΑΑΔΕ έχει δώσει σαφείς εντολές στις τελωνειακές αρχές, για αυστηρούς και πυκνούς ελέγχους στα ταχυδρομικά δέματα που έρχονται από το εξωτερικό μέσω του ταχυδρομικών υπηρεσιών προκειμένου να εντοπίσουν αντικείμενα τα οποία αγοράζονται από το εξωτερικό με παράκαμψη των δασμών.

Στη «λίστα επικινδυνότητας» της ΑΑΔΕ βρίσκονται αγορές βασικά από καταστήματα με έδρα την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, αλλά και τις ΗΠΑ, για είδη που πωλούνται μέσω του eBay και του Amazon.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο μέρος των αγορών αφορά σε ηλεκτρονικές συσκευές και κυρίως smartphones, αξεσουάρ κινητών κλ.π. ηλεκτρονικά, τα οποία προτιμώνται γιατί είναι φθηνότερα σε σχέση με εκείνα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ή σε χώρες της ΕΕ, από τις οποίες δεν υπάρχουν δασμοί.

Το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής χάνεται εάν το δέμα επιλεγεί για έλεγχο από το Τελωνείο και επιβληθούν οι αναλογούντες δασμοί και ο ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, το κόστος αγοράς θα αποδειχτεί σημαντικά μεγαλύτερο και ίσως ακριβότερο από την τιμή που πωλείται στην εγχώρια αγορά.

Όπως προκύπτει από τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, τρία είναι τα όρια της αξίας των προϊόντων, που ενεργοποιούν τις δασμολογικές επιβαρύνσεις και συγκεκριμένα 22, 45 και 150 ευρώ.

Ειδικότερα, τα ταχυδρομικά αντικείμενα κατά την εισαγωγή τους από τρίτες (εκτός Ε.Ε.) χώρες στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε και ανεξάρτητα από το είδος του περιεχομένου τους (δώρο, εμπορικό δείγμα κτλ), υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία.

Όλα τα αντικείμενα, πλην καρτών, επιστολών και εντύπων που δεν υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς και ΦΠΑ, προσκομίζονται “φυσικά” στο τελωνείο, διαχωρίζονται από τελωνειακό υπάλληλο σε υποκείμενα σε δασμούς, φόρους, απαγορεύσεις ή περιορισμούς και σε τελωνειακώς ελεύθερα. Συγκεκριμένα:

  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 ευρώ, με αποστολέα ιδιώτη ή κατάστημα τρίτης χώρας απαλλάσσονται από τους δασμούς.
  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας έως 45 ευρώ, τα οποία αποστέλλονται από ιδιώτη σε ιδιώτη (αποστολή μη–εμπορικού χαρακτήρα), απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.
  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας από 22 ευρώ έως 150 ευρώ, που αποστέλλονται από κατάστημα τρίτης χώρας απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ 13% ή 24%.
  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας από 45 ευρώ έως 150 ευρώ, που αποστέλλονται από τρίτη χώρα, αλλά από ιδιώτη σε ιδιώτη στην Ελλάδα απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκεινται σε ΦΠΑ 13% ή 24%.
  • Τα ταχυδρομικά αντικείμενα αξίας 150 ευρώ και άνω υπόκεινται τόσο σε ΦΠΑ όσο και σε δασμούς, ανάλογα με τη στατιστική αξία τους και τη δασμολογική τους κατάταξη.

Τι απαγορεύεται

Απαγορεύονται πλήρως για τους ιδιώτες οι διασυνοριακές αγορές μέσω διαδικτύου προϊόντων καπνού (π.χ. τσιγάρα, πούρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης).

Επίσης, ταχυδρομικά αντικείμενα καταγωγής χώρας εκτός ΕΕ, που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω κράτους μέλους της ΕΕ, υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, εάν δεν έχουν υποστεί, αποδεδειγμένα, τέτοιο έλεγχο, σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ταχυδρομικά αντικείμενα καταγωγής χώρας  ΕΕ, που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω κράτους εκτός ΕΕ, δεν υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο, εφόσον συνοδεύονται από πιστοποιητικό που αποδεικνύει το ενωσιακό τους χαρακτήρα (Πιστοποιητικό T2L).

Τι συμβαίνει αν οι δασμοί είναι υψηλοί

Σε περίπτωση που ο παραλήπτης θεωρεί υψηλές τις τελωνειακές χρεώσεις και επιθυμεί να επανεξεταστούν από την αρμόδια τελωνειακή Αρχή, δεν παραλαμβάνει το αντικείμενο, αλλά καταθέτει στην ταχυδρομική εταιρεία αιτιολογημένη αίτηση για τον επανυπολογισμό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, συνυποβάλλοντας υποχρεωτικά όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά παραστατικά σχετικά με τη δασμολογητέα αξία,όπως εμβάσματα πληρωμής, απόδειξη πιστωτικής κάρτας, Paypal, κλπ.

Στη συνέχεια, η ταχυδρομική εταιρεία υποβάλλει το αίτημα σας, στο αρμόδιο Τελωνείο, όπου έγινε ο αρχικός εκτελωνισμός, για εξέταση με τις κατά περίπτωση προβλεπόμενες από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, διαδικασίες.

Μετά το πέρας της διαδικασίας και στην περίπτωση που η απάντηση του Τελωνείου στο αίτημα είναι θετική, το αντικείμενο προωθείται προς παραλαβή.

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από το Τελωνείο, ειδοποιείται ο παραλήπτης για τις εναλλακτικές της περαιτέρω διαχείρισης του αντικειμένου, που είναι είτε η εποιστροφή του είτε η παραλαβή του με την πληρωμή των δασμών που καταλογίστηκαν.

25 Ιούν 2019

Πρέσινγκ της εφορίας για ένταξη στις 120 δόσεις

Απειλές σε οφειλέτες: Ή μπαίνετε στη ρύθμιση ή προχωρούν οι κατασχέσεις – Τα 16 εισοδήματα που δεν μπορεί να κατάσχει η Εφορία

Ασφυκτικές πιέσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου ασκεί η Εφορία προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αποστέλλοντας σημειώματα με τα οποία απειλεί με κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα. 

Πάντως, με βάση τη νομοθεσία, δεν μπορεί να κατάσχει 16 συνολικά εισοδήματα.

Αναλυτικότερα, ενώ είναι ανοιχτή η ρύθμιση των 120 δόσεων, η ΑΑΔΕ δεν περιμένει να λήξει η προθεσμία, στις 30 Σεπτεμβρίου ώστε να αρχίσει το κυνηγητό των οφειλετών που δεν θα ενταχθούν, αλλά συνεχίζει κανονικά τις οχλήσεις με στόχο να αναγκάσει τους οφειλέτες να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση.

Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 οφειλέτες, από τους οποίους το δημόσιο έχει εισπράξει περίπου 80 εκατ. ευρώ, ποσό όχι ευκαταφρόνητο, δεδομένου ότι προέρχεται από χρέη από τα οποία δεν θα εισέπραττε τίποτα.

Ωστόσο η ΑΑΔΕ επιδιώκει να ενταχθούν άμεσα όσο γίνεται περισσότεροι οφειλέτες από το σύνολο των περίπου 1.800.000 φορολογούμενων, με οφειλές άνω των 500 ευρώ. Σημειώνεται πως 2,2 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία ποσά μέχρι 500 ευρώ!

Για τους 1.800.000 φορολογούμενους η εισπρακτική υπηρεσία της ΑΑΔΕ εφαρμόζει το πλαίσιο ενημέρωσης των οφειλετών, σύμφωνα με το οποίο ο οφειλέτης ειδοποιείται:

  • Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο με την πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).
  • Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος, μέσω του auto reminder system λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
  • Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
  • Μπορούν όμως να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή εις χείρας τρίτων, σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) και του Αρείου Πάγου (432/2017).

Πώς προστατεύονται οι οφειλέτες

Η καλύτερη προστασία απέναντι στις κατασχέσεις της Εφορίας είναι η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.Παράλληλα, οι οφειλέτες πρέπει να δηλώσουν έναν λογαριασμό ο οποίος θα είναι ακατάσχετος. Από αυτόν η Εφορία, δεν θα μπορεί να κατασχέσει ποσά, αν το υπόλοιπό τους είναι μέχρι 1.250 ευρώ.

Αν μάλιστα είναι κοινός λογαριασμός το υπόλοιπο των 1.250 ευρώ, πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Δηλαδή αν είναι δύο οι συνδικαιούχοι το ακατάσχετο ποσό φτάνει σε 2.500 ευρώ και σε 3.750 ευρώ αν είναι τρείς κ.ο.κ. Όμως πρέπει να δηλώσουν τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο όλοι οι συνδικαιούχοι.

Παράλληλα, η Εφορία, δεν μπορεί να κατασχέσει μια σειρά επιδομάτων και παροχών και έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές στις τράπεζες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακατάσχετα είναι τα ακόλουθα ποσά:

  1. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
  2. Το κοινωνικό μέρισμα.
  3. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.
  4. Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
  5. Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.
  6. Το επίδομα θέρμανσης.
  7. Η διατροφή ανήλικου τέκνου.
  8. Τα προνοιακά επιδόματα.
  9. Η επιδότηση ενοικίου.
  10. Τα χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του Υπ. Οικονομικών.
  11. Οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.
  12. Τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
  13. Η κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.
  14. Η κρατική επιχορήγηση.
  15. Η κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό.
  16. Κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως “ακατάσχετο” από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

 

19 Ιούν 2019

Από 1 Ιουλίου υποχρεωτικά μέσω λογαριασμού πληρωμών οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και η αποζημίωση απόλυσης

Με την με Αριθμ. 26034/695 κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών ορίζονται οι λεπτομέρειες για την υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και της αποζημίωσης απόλυσης αυτών, μέσω λογαριασμού πληρωμών.

Σύμφωνα με αυτή, οι εργοδότες καταβάλλουν τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την αποζημίωση απόλυσής τους, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών, αναφέροντας για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά.

Η καταβολή των αποδοχών και της αποζημίωσης απόλυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Στον εργοδότη που παραβαίνει τις ανωτέρω διατάξεις επιβάλλονται κυρώσεις από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του Ν.3996/2011, όπως ισχύουν.

Η απόφαση αυτή ισχύει από 1.7.2019.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας η οικ. 22528/430/17.5.2017 (Β’/1721) απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών καταργείται.

14 Ιούν 2019

Νέα ανατροπή από ΣτΕ στην παραγραφή φορολογικών υποθέσεων

Συντομεύουν οι χρόνοι «για να μην ενθαρρύνεται η απραξία της φορολογικής διοίκησης»

Νέα ανατροπή στους χρόνους παραγραφής φορολογικών υποθέσεων επιφέρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναφέρεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υποβάλλεται εκπρόθεσμη δήλωση και θέτει αυστηρά, ανώτατο όριο παραγραφής την 15ετία.

Τα τελευταία χρόνια με τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους οι χρόνοι παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων συμπιέστηκαν, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων να γλιτώσουν και περισσότεροι από 12.500 Έλληνες με τα καταθέσεις στο εξωτερικό οι οποίοι βρέθηκαν στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και χιλιάδες άλλοι ακόμη, που ήταν στη Λίστα των Εμβασμάτων.

Με την τελευταία απόφαση-πιλότο του ΣτΕ ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που δεν έχει υποβληθεί για κάποια χρήση φορολογική δήλωση και υποβάλλεται εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας, ο χρόνος παραγραφής, δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 15ετίας, ανεξάρτητα από το πότε θα υποβληθεί η εκπρόθεσμη δήλωση.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τη νομολογία, όλες οι φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στην πενταετία από το έτος λήξης της προθεσμάις υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Αν δεν υποβληθεί φορολογική δήλωση η υπόθεση μένει “ανοιχτή” για μια 15ετία. Αν υποβληθεί εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση, πέραν της πενταετίας και μέχρι την 15ετία, τότε η υπόθεση μένει “ανοιχτή” για μια τριετία από την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Μέχρι σήμερα η ΑΑΔΕ, με βάση την ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας, θεωρούσε ότι στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, η προθεσμία παραγραφής εκτείνεται για μια τριετία από την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Δηλαδή, αν κάποιος υπέβαλε εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση, στο 14ο ή 15ο έτος, από το έτος που είχε υποχρέωση να υποβάλλει, τότε η παραγραφή επεκτεινόταν για μια τριετία ακόμη, από την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης. Έτσι η υπόθεση έμενε ανοιχτή για 16 ή και 18 χρόνια.

Με την απόφασή του το ΣτΕ, περιορίζει τη συγκεκριμένη δυνατότητα των φορολογικών αρχών και ορίζει ότι στις περιπτώσεις μη υποβολής αρχικής φορολογικής δήλωσης και την υποβολή εκπρόθεσμης αργότερα, ο χρόνος παραγραφής δεν μπορεί να υπερβεί την 15ετία.

Η απόφαση

Ειδικότερα το ΣτΕ (με την υπ αρ. ΣτΕ 732/2019), αποφάνθηκε τα ακόλουθα:

  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεως εντός της κατ’ άρθρον 84 παρ. 1 του ν. 2238/1994 προθεσμίας πενταετούς παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον οικείο φόρο ισχύει κατ’ αρχήν η προβλεπόμενη στη διάταξη αυτή (84 παρ. 1) πενταετής προθεσμία παραγραφής από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης. Σε περίπτωση, όμως, που η εκπρόθεσμη δήλωση υποβληθεί κατά το τελευταίο έτος της ως άνω πενταετούς προθεσμίας παραγραφής, τότε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 84 παρ. 5 εδάφιο β του ν. 2238/1994, το δικαίωμα του Δημοσίου να κοινοποιήσει το φύλλο ελέγχου παραγράφεται μετά την πάροδο τριετίας από τη λήξη του έτους υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.
  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεως μετά την πάροδο της προθεσμίας πενταετούς παραγραφής του άρθρου 84 παρ. 1 του ν. 2238/1994, το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλου ελέγχου παραγράφεται κατ’ αρχήν μετά την πάροδο τριετίας από τη λήξη του έτους υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 84 παρ. 5 εδάφιο β του ν. 2238/1994, με ανώτατο, ωστόσο, χρονικό όριο παραγραφής την οριζόμενη στο άρθρο 84 παρ. 5 εδάφιο α του ν. 2238/1994 προθεσμία των δεκαπέντε ετών από τη λήξη της προθεσμίας για την επίδοση της δήλωσης.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε για να εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι το ακόλουθο:
«…Και τούτο διότι επιμήκυνση της προθεσμίας παραγραφής μετά το δέκατο πέμπτο έτος από τη λήξη της προθεσμίας για την επίδοση της δήλωσης, με αποτέλεσμα το συνολικό διάστημα παραγραφής να εκτείνεται στα δεκαοκτώ έτη από τη λήξη της ως άνω προθεσμίας, αντίκειται, κατά τα γενόμενα δεκτά ανωτέρω, στην αρχή της ασφάλειας του δικαίου και στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς η καθιέρωση ενός τόσο μεγάλου διαστήματος παραγραφής -πέραν της δεκαπενταετίας- εμφανώς βαίνει πέραν του μέτρου που είναι αναγκαίο και εύλογο για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής, χωρίς να διασφαλίζει ούτε την εισπραξιμότητα των καταλογιζόμενων ποσών, και, ως εκ τούτου, κατ’ αποτέλεσμα, ούτε την τήρηση της αρχής της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών, ούτε τα συνταγματικώς προστατευόμενα συμφέροντα και δικαιώματα του διοικούμενου (δυνατότητα προγραμματισμού και ανάπτυξης των οικονομικών του δραστηριοτήτων με έγκαιρη εκκαθάριση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, δικαίωμα άμυνας του φορολογούμενου), ενώ, αντίθετα, ενθαρρύνει την απραξία της φορολογικής διοίκησης, η οποία, ωστόσο, όπως προεκτέθηκε, οφείλει επικαίρως να ερευνά και να εξακριβώνει και τις περιπτώσεις υποχρέων που δεν έχουν υποβάλει δήλωση».

13 Ιούν 2019

Ανοίγουν τα Διαγνωστικά Κέντρα-Πώς θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Σύμφωνα με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου ανοίγουν πάλι τα Διαγνωστικά Κέντρα

Επαναλειτουργούν τα διαγνωστικά κέντρα και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν κανονικά τις εξετάσεις τους. Το ζήτημα είναι πώς θα πληρώνουν…

Μέχρι σήμερα κι έχοντας σχετικό παραπεμπτικό του ιατρού, έκαναν τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο και πλήρωναν τη συμμετοχή του ασφαλισμένου, που ανέρχεται σε 15%.

Αυτό αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Οι ασθενείς από 13/6/2019 θα καλούνται να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων. Για την δαπάνη αυτή θα τους εκδίδεται σχετική απόδειξη από το διαγνωστικό κέντρο, αφαιρώντας το 15% της συμμετοχής του ασθενή. Στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Αν, βέβαια, δεν μπορούν να πληρώνουν το αντίτιμο, μπορούν ίσως  να απευθυνθούν στις δηµόσιες µονάδες υγείας. Σε αυτές, δεν καταβάλλουν συµµετοχή, αλλά το ζητούμενο είναι πότε θα βρούν ελεύθερο ραντεβού…

Εξαιρούνται  οι χρόνια πάσχοντες π.χ. καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κ.ο.κ. οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν καθόλου χρήματα για τις εξετάσεις τους. Θα πρέπει, όμως, ο ιατρός που εκδίδει τιο παραπεμπτικό να το αναφέρει.

Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας, οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων ζήτησαν να μην ισχύσει για το Β΄εξάμηνο του 2018, η επιστροφή από υπέρβαση δαπανών. Απαντώντας, ο κ. Υπουργός τους ενημέρωσε ότι το Υπουργείο  θα αυξήσει κατά 9 εκατομμύρια ευρώ το όριο δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι, γιατί, όπως εξήγησε οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή διαλύθηκε, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Να επισημάνουμε ότι σε 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν κατέβει οι εργαζόμενοι στα διαγνωστικά κέντρα, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία να προβλέπει αύξηση του βασικού μισθού, επαναφορά επιδομάτων και ειδικών αδειών/ωραρίων και  κατάργηση του παγώματος των τριετιών. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών στις 12/6/2019.

Για σήμερα, τα διαγνωστικά κέντρα και σύμφωνα με επιστολή της ΠΑΣΙΔΙΚ προς τα μέλη της, θα παραμείνουν ανοιχτά αποκλειστικά και μόνο για να παραδίδουν αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Είχε προηγηθεί και η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για να εξευρεθεί λύση για το θέμα του claw back και ειδικότερα για την εξεύρεση τρόπου συμψηφισμού του claw back του β’ εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα τα έσοδα που έχει συγκεντρώσει από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα και με την ΠΑΣΙΔΙΚ, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε επί της ουσίας να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο.

Να θυμίσουμε ότι, εκτός των άλλων, ο ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει την εφαρμογή edapy, στην οποία θα πρέπει συμβεβλημένα εργαστήρια απεικονιστικά, βιοπαθολογικά, κυτταρολογικά, παθολογοανατομικά και πυρηνικής ιατρικής να καταχωρήσουν στοιχεία σχετικά με τον επιστημονικά υπεύθυνο του εργαστηρίου, με το ιατρικό προσωπικό που είναι πιστοποιημένο για παροχές του ΕΚΠΥ και απασχολείται στο εργαστήριο, καθώς επίσης και να εισαγάγει στοιχεία για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

04 Ιούν 2019

Παρατείνονται ως τα τέλη Σεπτεμβρίου οι 120 δόσεις

Στην παράταση προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία, προβαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε τα παραπάνω με δήλωση της, ενώ αναμένεται και η δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, πως υπέγραψε απόφαση με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. έως 30.9.2019.