Κατά τη τη διάρκεια συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ, ο κος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σε θέματα φορολογίας, φοροδιαφυγής και τα ηλεκτρονικά βιβλία.
“Τεκμήρια διαβίωσης
Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Και εμείς έχουμε στον πυρήνα του σχεδιασμού μας την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Φοροδιαφυγή
Εμείς κάνουμε δύο κινήσεις. Πρώτον, μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους. Το κάναμε στο παρελθόν με τον Φ.Π.Α. εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Παράλληλα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μην στοκάρονται πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή. Δεν υποσχόμαστε τρία δισεκατομμύρια, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μην εισπραχθεί τελικά τίποτα.
Έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν.
Μεσαία τάξη
Η μεσαία τάξη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τρεις στους τέσσερις πολίτες, επλήγησαν σοβαρά από την κρίση. Είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται πάρα πολύ και έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους. Η πρώτη προσπάθεια άρσης όλων αυτών των καταστάσεων που τους έφεραν σε αδιέξοδο και απόγνωση, είναι η μείωση των φόρων και των εισφορών. Αυτό ξεκινήσαμε να το κάνουμε από χθες, με την ψήφιση, ευτυχώς, με ευρεία πλειοψηφία, του νόμου για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση των 120 δόσεων, ώστε να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία και να φύγει ο βραχνάς των κατασχέσεων από 1,1 εκατομμύριο οφειλέτες. Και θα συνεχίσουμε με τις επόμενες μειώσεις φόρων, οι οποίες θα έρθουν με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε λίγες εβδομάδες.
Για οικονομία
Το αφορολόγητο διατηρείται και θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μειώσεις φόρων αφορούν το τι πάει στην οικογένεια, αλλά και το τι δημιουργούν στην οικονομία. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου μπορούν να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, αυξάνεται με βιώσιμο τρόπο το εισόδημα όλων των νοικοκυριών.”
Πηγή: Δελτίο Τύπου ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ – ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΣΚΑΪ 100,3» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ