03 Οκτ 2019

Παραμένουν δεσμευμένοι οι λογαριασμοί οφειλετών που μπήκαν σε ρύθμιση!

Αναβλήθηκε επ΄ αόριστον η λετουργία του ειδικού μηχανισμού αποδέσμευσης των καταθέσεων που επρόκειτο να εφαρμοστεί από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2019.

Αναβλήθηκε επ΄ αόριστον η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του δημοσίου, που μπαίνουν σε οποιαδήποτε ρύθμιση χρεών, καθώς η ειδική εφαρμογή που επρόκειτο να λειτουργήσει από σήμερα παραμένει ανενεργή.

Πρόκειται για τον ειδικό μηχανισμό που έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2019, ωστόσο η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του αποφασίστηκε να μετατεθεί.

Επισήμως λέγεται πως θα λειτουργήσει μετά και τη λήξη της παράτασης για την ένταξη στις 120 δόσεις, δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα. Η αναβολή, σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, αποδίδεται σε τεχνικά προβλήματα, καθώς εκτιμούν ότι η νέα εφαρμογή, δεν μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και την «πάγια ρύθμιση», χωρίς να προκληθούν προβλήματα.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη (ν. 4611/2019) ο μηχανισμός αποδέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού, που νομοθετήθηκε από τον περασμένο Μάιο, θα δίνει την ευκαιρία στους οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, να αυξάνουν προοδευτικά το ακατάσχετο όριο, πάνω το ποσό των 1.250 ευρώ.

Όταν τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή ο οφειλέτης, που θέλει να επωφεληθεί και να αυξήσει το ακατάσχετο όριο θα πρέπει να έχει ρυθμίσει την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών του είτε στις 120 δόσεις είτε στην πάγια ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των οφειλών του καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τις δόσεις όλων των ρυθμίσεων στις οποίες έχει υπαχθεί. Ακολούθως:

* Θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, αίτηση περιορισμού της κατάσχεσης. Στην αίτηση αυτή θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητά τον περιορισμό. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται αποκλειστικά για τα υπόλοιπα που υπάρχουν στον δηλωθέντα ως «μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό».
* Η υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. που είναι αρμόδια για την είσπραξη των οφειλών (το Ελεγκτικό Κέντρο, ή Δ.Ο.Υ. ή το Τελωνείο) θα προχωρεί στην έκδοση απόφασης για την αποδέσμευση μέρους του υπολοίπου ενός τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη. Το ύψος του ποσού που θα αποδεσμεύεται θα εξαρτάται από τα ποσά των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεων, τα οποία θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα ο οφειλέτης κατά τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Το ποσό που θα αποδεσμεύεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό θα προκύπτει με την ακόλουθη διαδικασία:

* Το εμπρόθεσμα εξοφληθέν ποσό της μηνιαίας δόσης κάθε ρύθμισης θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος του 3 και μεγαλύτερος του 4,5. Σε κάθε εν ενεργεία ρύθμιση του οφειλέτη το ύψος του συντελεστή θα κλιμακώνεται από το 3 ως το 4,5 όσο περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης εξοφλεί εμπρόθεσμα ο οφειλέτης.
* Κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής της διαδικασίας αποδέσμευσης, το ποσό της εμπρόθεσμα εξοφληθείσας, κατά τον προηγούμενο μήνα, δόσης θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 3.
* Σε κάθε έναν από τους επόμενους μήνες η εμπρόθεσμα εξοφληθείσα μηνιαία δόση του προηγούμενου μήνα θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή ολοένα και πιο υψηλό με ανώτατο όριο το 4,5.
* Το γινόμενο “εμπρόθεσμα πληρωθείσα μηνιαία δόση κατά τον προηγούμενο μήνα Χ συντελεστή” κάθε ρύθμισης θα αθροίζεται με τα αντίστοιχα γινόμενα των υπολοίπων ρυθμίσεων του οφειλέτη και το τελικό άθροισμα που θα προκύπτει θα αποτελεί το ακατάσχετο όριο ποσού που θα πρέπει να ισχύσει κατά τον τρέχοντα μήνα για έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη.

03 Οκτ 2019

Περισσότερες δόσεις μόνο για οφειλές του 2020!

Η τρόικα είπε δεύτερο ηχηρό «όχι» στο υπουργείο Οικονομικών και επέβαλε αυστηρούς για τη νέα πάγια ρύθμιση.

Αναβάλλεται για το 2020 η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, ενώ το νέο καθεστώς θα αφορά μόνο χρέη που θα δημιουργούνται από τον Ιανουάριο και μετά.

Η τρόικα είπε ένα ακόμη ηχηρό «όχι» στο σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόρριψη της ουσιαστικής παράτασης των 120 δόσεων και φέρνει σε δύσκολη θέση χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, το υπουργείο Οικονομικών βρήκε «τοίχο» στο αίτημα προς την τρόικα για την επιμήκυνση της δόσεων της πάγιας ρύθμισης από τις δόσεις που είναι σήμερα με 24 ή σε 18 και όχι μόνο, αλλά επέβαλε και αυστηρούς όρους.

Ειδικότερα, η συμφωνία με τους θεσμούς που έγινε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση προβλέπει ότι η νέα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων:

< Θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020 και όχι άμεσα από τώρα που ζητούσε το ΥΠΟΙΚ.Θα αφορά αποκλειστικά χρέη που θα δημιουργηθούν ή θα βεβαιωθούν από την 1-1-2020 και μετά και όχι τα υφιστάμενα χρέη. < Θα προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 24 δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ), από 12 που είναι σήμερα. < Θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών που προκύπτουν από έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. φορολογικούς ελέγχους, φόρους κληρονομιών) σε έως 48 δόσεις από 24 που προβλέπονται σήμερα. < Θα καθιερωθούν εισοδηματικά κριτήρια για την αποπληρωμή των χρεών, ώστε το ύψος των δόσεων να είναι ανάλογο του ύψους του εισοδήματος του οφειλέτη. Θα ευνοούνται όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι θα έχουν περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών που θα προς την Εφορία που θα δημιουργούνται από την 1-1-2020 και μετά. < Δεν θα ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση, χρέη τα οποία βεβαιώθηκαν εντός του 2019 ή σε παλαιότερα έτη, για τα οποία θα ισχύει μόνο η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2019, φυσικά δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στις 120 δόσεις, καθώς η σχετική ρύθμιση αφορά σε χρέη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018, αλλά και δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των περισσότερων δόσεων. Δηλαδή όσοι περίμεναν την υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας της κυβέρνησης από τον Ιούλιο, για αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, σε περισσότερες από 12, παγιδεύτηκαν. Αρκετοί είναι εκείνοι που άφησαν απλήρωτο τον φόρο εισοδήματος, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις τρείς διμηνιαίες δόσεις και αντί να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, περίμεναν την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για αύξηση των δόσεων, από 12 σε 24 ή και 36, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Οι χιλιάδες οφειλέτες, που έχουν χρέη τα οποία βεβαιώθηκαν εντός του 2019, όπως και εκείνοι οι οποίοι δεν θα ρυθμίσουν τα παλαιά χρέη τους σε έως 120 δόσεις μέχρι τη Δευτέρα που λήγει η προθεσμία, θα έχουν τη μοναδική δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους μόνο σε 12 δόσεις με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Μάλιστα η σχετική δυνατότητα θα υπάρχει μέχρι το τέλος του 2019 αλλά και μετά, από την 1η-1-2020. Δηλαδή, από την 1-1-2020 θα υπάρχουν δύο ρυθμίσεις. Η ισχύουσα ρύθμιση των 12 / 24 δόσεων για τα χρέη που «γεννήθηκαν» μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2029 και η νέα ρύθμιση των 24 / 48 δόσεων για τα χρέη που δημιουργούνται από την 1-1-2020 και μετά.

03 Οκτ 2019

Τι ισχύει για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Διευκρινίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση περιπτώσεων συνταξιούχων οι οποίοι, ενώ έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική τους πράξη και τους έχει αποδοθεί η εφάπαξ παροχή, συνεχίζουν ή επιστρέφουν στην εργασία τους και τη δυνατότητα αξιοποίησης του χρόνου αυτού για την απόδοση ή μη συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, δίνει εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Ειδικότερα, από τις 13 Μαΐου 2016, προϋπόθεση για την καταβολή της εφάπαξ παροχής αποτελεί α) η λήψη κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας, δηλαδή να έχει εκδοθεί η πράξη συνταξιοδότησης γήρατος ή οριστικής αναπηρίας και β) η πλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται από το καταστατικό του εντασσόμενου φορέα πρόνοιας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Όπως υπενθυμίζεται στην εγκύκλιο, χρόνος ασφάλισης στον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ αποτελεί α) ο χρόνος για τον οποίον καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές από την ένταξη των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας και εφεξής και β) ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στα εντασσόμενα ταμεία, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του.

Στη συνέχεια, η εγκύκλιος παρέχει κάποιες επιπρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ οι οποίοι δικαιώθηκαν κύρια σύνταξη και εφάπαξ παροχή, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται ή επέστρεψαν στην εργασία τους και ασφαλίζονται στον κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ.

Αρχικά, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι:

– Καταβάλλουν εισφορές υπέρ του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς, με το ν. 4387/2016, δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι προϋποθέσεις υπαγωγής.

– Το χρονικό διάστημα καταβολής των εισφορών, μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, θεωρείται χρόνος ασφάλισης στο ΕΤΕΑΕΠ και, τέλος, η εφάπαξ παροχή έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με την προϋπόθεση ότι το νέο χρονικό διάστημα ασφάλισης θα προσμετρηθεί στον κύριο φορέα, με την τροποποίηση της αρχικής συνταξιοδοτικής πράξης ή την έκδοση συμπληρωματικής, θα πρέπει να αποδίδεται εφάπαξ παροχή για το εν λόγω χρονικό διάστημα, εφόσον βέβαια πληρούνται και οι προαναφερόμενες χρονικές προϋποθέσεις.

Παράλληλα, για εργαζόμενους που δικαιώθηκαν κύρια σύνταξη και εφάπαξ παροχή, πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και συνεχίζουν ή αναλαμβάνουν εκ νέου εργασία, χρόνος ασφάλισης για την καταβολή συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής αποτελεί ο χρόνος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 και ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στους εντασσόμενους φορείς, μετά την επανασφάλισή τους έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Στην περίπτωση που το διάστημα από την επανασφάλιση έως και τον Δεκέμβριο του 2016 δεν αποτελούσε χρόνο ασφάλισης για τον ενταχθέντα φορέα, δεν θα προσμετρηθεί για τον υπολογισμό της παροχής.

Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις για τη λήψη εφάπαξ παροχής, θα χορηγείται επιστροφή των εισφορών.