Απειλές σε οφειλέτες: Ή μπαίνετε στη ρύθμιση ή προχωρούν οι κατασχέσεις – Τα 16 εισοδήματα που δεν μπορεί να κατάσχει η Εφορία
Ασφυκτικές πιέσεις στους οφειλέτες του Δημοσίου ασκεί η Εφορία προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αποστέλλοντας σημειώματα με τα οποία απειλεί με κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα.
Πάντως, με βάση τη νομοθεσία, δεν μπορεί να κατάσχει 16 συνολικά εισοδήματα.
Αναλυτικότερα, ενώ είναι ανοιχτή η ρύθμιση των 120 δόσεων, η ΑΑΔΕ δεν περιμένει να λήξει η προθεσμία, στις 30 Σεπτεμβρίου ώστε να αρχίσει το κυνηγητό των οφειλετών που δεν θα ενταχθούν, αλλά συνεχίζει κανονικά τις οχλήσεις με στόχο να αναγκάσει τους οφειλέτες να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση.
Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 οφειλέτες, από τους οποίους το δημόσιο έχει εισπράξει περίπου 80 εκατ. ευρώ, ποσό όχι ευκαταφρόνητο, δεδομένου ότι προέρχεται από χρέη από τα οποία δεν θα εισέπραττε τίποτα.
Ωστόσο η ΑΑΔΕ επιδιώκει να ενταχθούν άμεσα όσο γίνεται περισσότεροι οφειλέτες από το σύνολο των περίπου 1.800.000 φορολογούμενων, με οφειλές άνω των 500 ευρώ. Σημειώνεται πως 2,2 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία ποσά μέχρι 500 ευρώ!
Για τους 1.800.000 φορολογούμενους η εισπρακτική υπηρεσία της ΑΑΔΕ εφαρμόζει το πλαίσιο ενημέρωσης των οφειλετών, σύμφωνα με το οποίο ο οφειλέτης ειδοποιείται:
- Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο με την πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).
- Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος, μέσω του auto reminder system λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
- Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
- Μπορούν όμως να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή εις χείρας τρίτων, σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) και του Αρείου Πάγου (432/2017).
Πώς προστατεύονται οι οφειλέτες
Η καλύτερη προστασία απέναντι στις κατασχέσεις της Εφορίας είναι η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.Παράλληλα, οι οφειλέτες πρέπει να δηλώσουν έναν λογαριασμό ο οποίος θα είναι ακατάσχετος. Από αυτόν η Εφορία, δεν θα μπορεί να κατασχέσει ποσά, αν το υπόλοιπό τους είναι μέχρι 1.250 ευρώ.
Αν μάλιστα είναι κοινός λογαριασμός το υπόλοιπο των 1.250 ευρώ, πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Δηλαδή αν είναι δύο οι συνδικαιούχοι το ακατάσχετο ποσό φτάνει σε 2.500 ευρώ και σε 3.750 ευρώ αν είναι τρείς κ.ο.κ. Όμως πρέπει να δηλώσουν τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο όλοι οι συνδικαιούχοι.
Παράλληλα, η Εφορία, δεν μπορεί να κατασχέσει μια σειρά επιδομάτων και παροχών και έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές στις τράπεζες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακατάσχετα είναι τα ακόλουθα ποσά:
- Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Το κοινωνικό μέρισμα.
- Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους.
- Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
- Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους.
- Το επίδομα θέρμανσης.
- Η διατροφή ανήλικου τέκνου.
- Τα προνοιακά επιδόματα.
- Η επιδότηση ενοικίου.
- Τα χρηματικά έπαθλα της λοταρίας του Υπ. Οικονομικών.
- Οι παροχές που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛΓΑ.
- Τα χρηματικά βοηθήματα που δίνονται με απόφαση δημοτικού συμβουλίου σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
- Η κατάθεση για εξόφληση οφειλής ασφαλιστικού ταμείου.
- Η κρατική επιχορήγηση.
- Η κατάθεση για πλειοδοσία σε πλειστηριασμό.
- Κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως “ακατάσχετο” από τη νομοθεσία που το προβλέπει.