SOS εκπέμπουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις -κυρίως ΜμΕ, που βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται δραματικά λόγω της πανδημίας κορονοϊού, αλλά δεν καλύπτονται από τα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης.
Την ικανοποίηση που προκάλεσαν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες διαδέχονται τώρα απογοήτευση και προβληματισμός, καθώς διαπιστώνεται ότι το “δίχτυ προστασίας” δεν καλύπτει όσους πραγματικά – και κατά το μέτρο που – πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων και των αλυσιδωτών παρενεργειών σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Χωρίς να θέλουν να καταλογίσουν ευθύνες στην κυβέρνηση, εκπρόσωποι κλαδικών φορέων επισημαίνουν ότι στη λίστα των ΚΑΔ με τις πληττόμενες επιχειρήσεις που θα στηριχθούν για να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία, δεν περιλαμβάνονται κλάδοι οι οποίοι εμφανώς επηρεάζονται από τη γενικότερη συρρίκνωση της οικονομικής και επιχειρηματικής.
Δεν περιλαμβάνονται επίσης ΚΑΔ των οποίων οι εργασίες και ο τζίρος συναρτώνται άμεσα με τις πληττόμενες επιχειρήσεις της λίστας.
“Αδικημένοι” κλάδοι
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ κλείνουν καταστήματα εστίασης και οι σχετικοί ΚΑΔ μπαίνουν στη λίστα των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη στήριξης, αποκλείονται οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας που έχουν βασικούς πελάτες αυτά τα καταστήματα.
Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι θεωρούνται πληττόμενες οι διαφημιστικές επιχειρήσεις, αλλά όχι τα μέσα ενημέρωσης (portals, ιστοσελίδες κλπ) που τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά από τη διαφήμιση.
Επιχειρηματικοί παράγοντες του κλάδου πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας επισημαίνουν επίσης ότι ενώ περιλαμβάνονται στη λίστα ΚΑΔ με περιορισμένο κύκλο εργασιών και μηδαμινή βαρύτητα στον κλάδο, απουσιάζουν εκείνοι που αφορούν επιχειρήσεις με know-how και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, όπως και άλλες που οι δραστηριότητες τους εξαρτώνται πρωτίστως από το επιχειρηματικό κλίμα και την ανάπτυξη-επέκταση επιχειρήσεων (δημιουργία εταιρικών ιστοσελίδων κλπ).
Επικρίσεις διατυπώνονται και για την ευνοϊκή μεταχείριση κλάδων με ολιγοπωλιακή διάρθρωση, οι οποίοι ελέγχονται ουσιαστικά από μέλη δύο πολιτικών οικογενειών.
Κενά και ανεπάρκειες
Ενώ λοιπόν όλοι αναγνωρίζουν ότι οι τρεις δέσμες μέτρων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματικών, διαπιστώνουν ότι το “δίχτυ προστασίας” έχει μεγάλες “τρύπες” και κενά που πρέπει να καλυφθούν.
Οπως επισημαίνουν, είναι λογικό να υπάρχουν ατέλειες, κενά και ανεπάρκειες, καθώς τα μέτρα στήριξης σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν εσπευσμένα ως δείγμα προθέσεων και ετοιμότητας και με στόχο να αποφευχθεί δραματική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, η οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντιστραφεί στη συνέχεια.
Πάντως πολλές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα μέτρα προστασίας μένουν εκτός για τυπικούς λόγους: Ενώ η βασική – ενίοτε και η μοναδική – δραστηριότητα τους αντιστοιχεί σε ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στους άμεσα πληττόμενους και ενισχυόμενους κλάδους, έχουν δηλώσει στην εφορία ως βασικό ΚΑΔ κάποια δευτερεύουσα δραστηριότητα.
Οι περιπτώσεις αυτές είναι χιλιάδες – γι αυτό οι εφορίες κατακλύστηκαν σήμερα με αιτήματα για αλλαγή του ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι ισχύει και λαμβάνεται υπόψη ο ΚΑΔ που ήταν δηλωμένος μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρίου, όταν εκδόθηκε υπουργική απόφαση για τα μέτρα.
Κι άλλοι ΚΑΔ τις επόμενες μέρες
Οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η λίστα των ΚΑΔ θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Θα διευρυνθεί με την προσθήκη και άλλων κλάδων, για τους οποίους θα διαπιστωθεί ότι οι δραστηριότητες και ο τζίρος τους πλήττονται σημαντικά από την επιδημία και από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την αναχαίτιση της.
Οι πληττόμενες επιχειρήσεις αναμένουν τώρα εναγωνίως τις επόμενες κυβερνητικές αποφάσεις για την ένταξη και άλλων κλάδων/ΚΑΔ στη λίστα των εχόντων ανάγκη στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συμπλήρωση με πρόσθετους ΚΑΔ θα γίνει εντός της εβδομάδας.
Εν τω μεταξύ τα γραφεία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση “βομβαρδίζονται” καθημερινά με υπομνήματα, προτάσεις και αιτήματα επιχειρηματικών συνδέσμων, επαγγελματικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, που ζητούν να ενταχθεί ο κλάδος τους στη λίστα των άμεσα πληττόμενων.